Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

Politika, 13.07.2002.

 

SUKOB NA UCITELJSKOM FAKULTETU

 

Ministarstvo preti prinudnom upravom

 

Zbog podeljenog kolektiva blokiran rad fakulteta, a preti opasnost od formiranja dva veca, dva saveta i dva dekana

Sukob dve struje koji je potpuno paralisao rad Uciteljskog fakulteta, prekjuce je dobio i ministarski epilog. Naime, na adresu ove visokoskolske ustanove stiglo je pismo upozorenja, u kojem Ministarstvo prosvete moli "zaracene strane" da srede stvari izmedju sebe, kako ne bi bilo prinudjeno da uvede prinudnu upravu.

Sudeci prema izjavama obe strane, do resenja nece ni doci, ali zato postoje sve sanse da jedan fakultet dobije dva veca, dva saveta i dva dekana.

Po misljenju dekana profesorke Gordane Stojanovic, sustina sukoba je u borbi "setaca" i "bivsih", onih koji su za ulazak u Evropu i onih koji misle lokalno, dok profesori Aleksandar Jovanovic i Vuk Milatovic tvrde da je rec o "borbi za vlast na fakultetu i dekansku fotelju manipulisanjem studenata".

 

Pat pozicija

 

Dr Gordanu Stojanovic je za dekana postavilo Ministarstvo prosvete protivno volji kolektiva i na osnovu Seseljevog zakona iz 1998. godine. Pri tom, ona je jedini dekan na Univerzitetu koji je na tu funkciju izabran u svojstvu magistra kazu profesori Jovanovic i Milatovic.

Autokratskim stilom rukovodjenja, pogresnim odlukama i zastrasivanjem profesora, tvrde nasi sagovornici, dekan je dovela do toga da fakultet potpuno stane, jer je kolektiv podeljen.

Sukobljene strane se slazu samo u cinjenici da je, iako je Uciteljski fakultet najmladja institucija na Univerzitetu, od presudnog znacaja za drzavu jer bez kadrova koji izlaze sa ovog fakulteta nema ni reforme obrazovanja.

Koliko je kolektiv podeljen govori i cinjenica da je na sednici Veca na kojoj su birani predstavnici studenata u Savet fakulteta, pobedila lista "profesorske" struje sa 27 glasova naspram 26. Nova sednica Veca ne moze da se sazove jer nema kvoruma, a vrhunac je konstituisanje Saveta koji ne priznaje ni fakultetska uprava, ni Rektorat, ni Ministarstvo.

Profesor Matovic je kao najstariji clan sazvao konstitutivnu sednicu Saveta, jer su vec bili prosli svi zakonski rokovi za konstituisanje novog organa upravljanja fakultetom. Buduci da je dekan zabranila odrzavanje ove sednice i suspendovala profesora Matovica, mi smo Savet konstituisali u Rektoratu. Profesor Matovic je pri tom suspendovan bez disciplinskog postupka i bez pouke o pravnom leku. Obavestenje o suspenziji je izlepljeno na desetak mesta, pocevsi od ulaznih vrata fakulteta, poput poternice objasnjavaju profesori Jovanovic i Milatovic, pitajuci se koju je to radnu obavezu prekrsio suspendovani profesor.

I ja sam bila "setac", ali sam morala da povucem taj neprijatni potez svojstven bivsem rezimu kako bih zastitila interes kuce, regularnost i pravnu proceduru. Ne mislim da sam uradila bilo sta protivzakonito. Ovo jeste pat situacija, potpuno smo blokirani, ali su zakon i papiri na nasoj strani. Mi smo tu zbog studenata. Ova funkcija i zvanje profesora su promenljive kategorije i ja bih rado dala svoje mesto dekana ako bi to znacilo da ce se ova situacija razresiti kaze profesorka Stojanovic.

 

Bivsi i novi

 

Po njenom objasnjenju, sednicu Saveta ne saziva najstariji clan (vec samo predsedava do izbora predsednika), vec predsednik Upravnog odbora, u ovom slucaju dr Nada Korac.

Savet inace ima 22 clana, a u Rektoratu ih je bilo 13. Medjutim, dekanica ukazuje na cinjenicu da je toj sednici prisustvovao i suspendovani profesor kao i "problematicni" predstavnici studenata.

Citav spor je u stvari nastao kada je Vece trebalo da u Savet izabere predstavnike studenata. Pojavile su se dve liste: na jednoj akademci koje su predlozili profesori (sa predstavnicima studenata odeljenja u Novom Pazaru i Vrscu), a na drugoj delegati Studentske unije Srbije.

Posto je pobedila "profesorska" lista, dekan kaze da je dobila nekoliko pisama sa prigovorima akademaca, kao i iz Rektorata i Ministarstva da postuje volju studenata koji zele svoje predstavnike, a ne one koje im namecu profesori.

Sa druge strane, profesori Jovanovic i Milatovic tvrde da dekan preko "studentskih ledja" pokusava da pridobije glasove za reizbor, buduci da nema podrsku kolektiva.

Osim toga, dodaju, Studentska unija Srbije nije organizovala izbore, pristala je na "zatvorenu listu" i izgubila.

- Naravno da nijedna funkcija nije vaznija od fakulteta i tu se slazemo sa profesorkom Stojanovic. Ali, zgrozeni smo politickim diskvalifikacijama i podelama na stare i nove. To je pokusaj strancarenja i uvodjenja politike na fakultet. Kada bismo analizirali ko je "bivsi" a ko ne, mozda bismo dosli do suprotnih podataka kaze profesor Jovanovic.

Dr Nada Korac je sazvala sednicu Saveta, ali ona nije odrzana zbog nedostatka kvoruma. Vece takodje ne moze da se sazove. Stoje projekti, reizbori, primanje novih, mladih kadrova. Po svemu sudeci, izlaska iz pat situacije nema.

 

Sandra Dimitrijevic