Make your own free website on Tripod.com

 

SAOPSTENJE SUDA CASTI UDRUZENJA PROFESORA I ISTRAZIVACA

 

U noci 23. maja prosle godine, maskirani batinasi pretukli su grupu studenata i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Brutalnost je nastavljena i na zamracenom platou ispred fakulteta, na ocigled roditelja i prisutnih gradjana. Nadlezni drzavni istrazni i pravosudni organi su tada bili nemi, a i danas cute o ovom vandalskom dogadjaju. Ko su bili batinasi, a ko njihovi nalogodavci?

Jednako cute i ljudi koji su u ono vreme zdusno brinuli o univerzitetu. Ni tada, a ni kasnije, nisu cak ni osudili ovaj vandalski cin. Cuti bivsa profesorka sociologije s Geografskog fakulteta, cuti i njen Komitet univerzitetske levice (KUL), cute i protagonisti donosenja sramnog Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, tadasnji potpredsednici Vlade Milovan Bojic, Vojislav Seselj i Ratko Markovic, kao i Ministar obrazovanja Jevrem Janjic, ministar za nauku Branislav Ivkovic, oktroisani rektor Jagos Puric, prorektor Predrag Djordjevic, dekani Vlada Teodosic i Aleksandar Kekovic... A duznost im je bila da znaju odgovore na ova pitanja. Verovatno ih i znaju, ali im je duznost bila i nesto drugo. Vecina njih i danas izlazi pred studente i drzi im predavanja.

Zato Sud casti Udruzenja profesora i istrazivaca zahteva od nadleznih pravosudnih organa da hitno utvrde cinjenice u vezi sa batinanjem studenata na Arhitektonskom fakultetu i kazne odgovorna lica.

Sud casti takodje apeluje na Ministarstvo obrazovanja i organe Univerziteta u Beogradu da lica za koja se utvrdi da su odgovorna za ovaj vandalski cin, radi zastite integriteta studenata, udalji iz nastave i sa Univerziteta.

Beograd, 19. maj 2001.