Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

Univerzitetski Odbor za Odbranu Demokratije

 

            Univerzitetski Odbor za Odbranu Demokratije najoštrije osudjuje klevete koje je na racun Profesora Cedomira Cupica, jednog od najcestitijih na Beogradskom univerzitetu, izrekao vlasnik televizije "Pink", u prepoznatljivom maniru svojih JUL-ovskih mecena.

            Ne brine nas toliko sam Zeljko Mitrovic, koliko nova vlast koja takve postupke toleriše. Sa osobama koje se tako ponašaju, nece biti ni ocekivanih promena, ni napretka za ovu zemlju.

Covek, koji bespravno podignutu zgradu svoje televizije nije legalizovao u prethodnom, svom rezimu, nego tek u sadašnjem, stekao je, izgleda, uverenje da je uplatom poreza na ekstraprofit dobio i pravo da besomucno, pogromaški, zloupotrebvljava frekvenciju koju mu je, mimo konkursa, dodelio prethodni rezim.

            Pitamo zato novu vlast - da li je takva bahatost primer dobrog trzišnog ponašanja, kakvo ona nastoji da promoviše? Da li, mozda, takav model treba da slede objektivni mediji, poput TVB92, ne bi li, umesto ordenja, ipak i oni dobili frekvenciju?

            U svojoj oholosti i drskosti, vlasnik TV Pink sebi daje cak i pravo da preuzme ingerencije najviših univerzitetskih instanci i da preispita izbore i publikacije Profesora Cupi&ca. Pri tome je svoju ostrašcenu ocenu o nastavnim i naucnim kvalitetima kolege Cupica, "predsednik nastavno-naucne komisije TV Pink", ponavljao u nedogled, zloupotrebljavajuci dobijenu frekvenciju, koja predstavlja javno dobro, u svrhu licnog obracuna.

            Pravo na kritiku, podrazumeva i pravo kritikovanog na odgovor. Ali elementarne civilizacijske norme zahtevaju da se javni dijalog odvija u duhu tolerancije. U ovome slucaju, one su grubo narušene. Pozivamo stoga akademsku javnost Srbije da oštro osudi ovaj necivilizovani napad na našeg kolegu Cedomira Cupica, a Vladu Srbije pozivamo da ovakve ispade spreci oduzimanjem radio i TV frekvencije onima koji ne zadovoljavaju elementarne norme civilizovanog ponašanja, kako bi se govor mrznje vec jednom zauvek eliminisao iz našeg etra.

 

U Beogradu, 26.02.2002.

 

===================================================================================================================

 

 

SAOPSTENJE UPRAVNOG ODBORA UDRUZANJA PROFESORA I ISTRAZIVACA

 

Beograd -- "Nakon dogadjaja vezanih za sukob clana Saveta za borbu protiv korupcije, profesora Cedomira Cupica, i vlasnika TV 'Pink' Zeljka Mitrovica, Upravni odbor Udruzanja profesora i istrazivaca izdaje sledece saopstenje za javnost: Svih ovih godina clanovi naseg drustva i velii deo univerzitetske javnosti, zajedno sa studentima, borio se za promene i da upravu nad drzavom preuzmu ljudi koji ce se ovim poslom baviti profesionalno i mudro. Od nove vlasti se ocekivalo da vrati zemlji i narodu opljckan novac, da svojim licnim primerom i angazovanjem vrati drustvu veru u osnovne moralne principe i uctivost u ophodjenju. Izjava, premijera Djindjica od 28.02.2002, u kojoj se principijelan stav uglednog univerzitetskog profesora stavlja u kontekst carke dva vrapca u prasini, je neprimerna i uvredljiva. Univerzitetska javnost je ocekivala od Vlade Srbije da energicno i ozbijno sprovede mere protiv onih koji su pljackajuci narod poslednjih 10 godina postali milijarderi i da onemoguci legalizaciju imovine koju su na taj nacin stekli. Profesor Cupic je clan UPI od njegovog osnivanja i kroz mnoge akcije, koje smo preduzimali, osvedocili smo se da je castan i hrabar. UPI ne samo da ce ga podrzati u borbi protiv korupcije i vracanja morala i dostojanstva nasem drustvu, nego ce mu i aktivno pomagati svim zakonom dozvoljenim sredstvima. Nedopustiva je zloupotreba pozicije vlasnika TV 'Pink' Zeljka Mitrovica, za lican obracun sa uglednim i moralnim covekom. UPI izrazava poseban protest sto je vlasnik ovog medija dozvolio sebi da bude arbitar nad  naucnim i pedagoskim vrednostima i smatra da se mora naci nacin da se takve pojave onemoguce. Upravni odbor Udruzenja profesora i istrazivaca je, revoltiran zloupotrebom medija, u ime svih svojih clanova doneo odluku o bojkotu televizije 'Pink' i poziva sve casne ljude da se ovom bojkotu pridruze", navodi se u saopstenju.

 

============================================================================================

 

Otvoreno pismo premijeru Zoranu Djindjicu

 

Dva vrapca u prasini

 

            Izjava premijera Djindjica o "dva vrapca koja se tuku u prasini", kojom se izjednacava univerzitetski profesor Cedomir Cupic, koji je bio jedan od najdoslednijih ucesnika u borbi za rusenje rezima Slobodana Milosevica, sa Zeljkom Mitrovicem, koji je bio, i ostao stub bivseg rezima i olicenje ratnog profiterstva, je drskost koju predsednik Vlade Srbije nije smeo sebi da dozvoli. S pravom se moze postaviti pitanje ko stoji iza necuvene osionosti i agresivnosti vlasnika TV Pink, koji bahato vec danima sprovodi hajku protiv jednog casnog coveka, zloupotrebljavajuci jedan medij za koji je dobio nelegalno frekvenciju kao lojalni podanik bivseg rezima. Pri tome se prisecam nedavne posete ministra za kulturu Lecica, koji je tada izjavio da je uveren da ce Zeljko Mitrovic ostvariti ugovoreni kulturni program(!).

Poslednji dogadjaji najbolje pokazuju kako kulturu shvata vlasnik TV Pink i koliko je "sposoban" da ostvaruje bilo kakav kulturni program, doprinoseci poplavi kica i sunda i inace "kulturnog" obelezja ove televizije i obogacujuci ga novim arsenalom necivilizacijskog ponasanja.

          Ne pisem ovo iz puke solidarnosti sa kolegom Cupicem, vec zato sto mi se cini da je ovo dobar primer koji potvrdjuje da su neki celnici danasnje vlasti izbrisali crtu izmedju licnosti koje su se deceniju i vise borile za demokratske promene u nasem drustvu, i onih osoba koje su to sve vreme sprecavale i doprinosile da rezim Slobodana Milosevica tako dugo potraje, a svojim sadasnjim postupcima nastoje i da ga povrate. Nisam za to da se odlikuju "veterani revolucije", ali treba ukazati bar duzno postovanje licnostima koje su dale sve od sebe da pobedi demokratska opozicija, a ne ovako (i na mnoge druge nacine) mesati "zito i kukolj". Osim ako neki predstavnici nove vlasti ne misle da se svi oni koji se kriticki odnose i prema DOS, jer ne smatraju da je ijedna vlast nedodirljiva, spadaju u "kukolj" koji treba sto pre iscupati da ne kvare idilicnu predstavu vlasti o samoj sebi.

            Drugim recima, nije li profesor Cupic tako prosao kod premijera Djindjica i zato sto je "pogresno" shvatio svoju ulogu kao deo kriticke javnosti?

                Nemojmo se onda cuditi zasto snage bivseg rezima, potkrepljene takvim i slicnim izjavama, ponovo dizu glave, sto ce kao posledicu osetiti i sama vlast, koja ih na ovaj ili onaj nacin tolerise i ohrabruje.

 

                Zagorka Golubovic

                Beograd