Make your own free website on Tripod.com

 

 

Glas javnosti, 22.3.2002.

 

             Korupcija na Univerzitetu u Beogradu iz akademske vizure

 

Indeksi i ispiti i na mufte i za novac

 

             Muvaju uglavnom losiji studenti. Kad dodje "stani-pani", vecina bi da plati

 

             BEOGRAD - Devedeset pet odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu izjavilo je da se upisalo na fakultet iskljucivo sopstvenom zaslugom, na osnovu ocena iz srednje skole i uspeha koji su postigli na prijemnom, medjutim, 70 odsto visokoskolaca je izjavilo da je culo da se neko upisao preko veze na njihov fakultet, dok je na fakultetima medicinske grupacije taj procenat bio znatno visi - cak 95 odsto je izjavilo da zna za sticanje indeksa na mufte...

             Ovi podaci su rezultat tromesecne ankete koju je pokrenuo i sproveo Savez studenata Beograda u kojoj je ucestvovalo 3.414 studenata BU. Rezultate ankete obradio je Centar za istrazivanje trzista FON-a uz ekspertsku podrsku dr Predraga Jovanovica, predsednika srpskog ogranka organizacije "Transparensi internesnal", kolegijuma BU i Ministarstva prosvete i sporta.

             Prema recima prof. dr Dragana Vukmirovica, koji je rukovodio istrazivanjem, 40 odsto studenata izjavilo je da licno poznaje nekog od kolega ko se upisao preko veze. Na pitanje da li bi ponudili novac ako bi imali "sigurnu varijantu" u slucaju da postoji opasnost da izgube godinu, kredit ili status, 24 odsto je odgovorilo potvrdno, 18 odsto je reklo da ne bi zato sto nema para, a svega 31 odsto visokoskolaca odgovorilo je negativno jer misle da je to nemoralno.

             Zanimljiva je ocena da je duplo vise losih studenata izrazilo zelju da im neko pomogne u slucaju da dodje do situacije "stani-pani".

             - Mozemo generalno da zakljucimo da onaj student koji redovno izvrsava svoje obaveze i studira "glatko", znatno redje dobije zelju da nadje precicu i da nesto "muva"- zakljucio je dr Vukmirovic, uz opasku da je 10 odsto anketiranih studenata navelo i konkretnu sumu koja treba da se izdvoji za ispit. Ta suma varira od fakulteta do fakulteta izmedju 500 i 1.000 maraka.

             Najalarmantniji, najsokantniji i najnegativniji rezultati ankete, po oceni dr Vukumirovica, odnose se na izjave studenata u vezi buducnosti, jer se 30 odsto njih izjasnilo da ce po zavrsetku skolovanja otici u inostranstvo, dok 27 odsto studenata o tome razmislja, ali jos nema jasan plan. Odlazak u inostranstvo planira cak 43 odsto studenata tehnickih fakulteta, dok je medju njima jos 25 odsto neodlucnih.

 

O. N.