Make your own free website on Tripod.com

Udruzenje Profesora i Istrazivaca

Eticki Kodeks

_________________________________________________________________________

Ovaj kodeks je usvojen (Statement on Professional Ethics, 1987) od Americke

_Asocijacije Univerzitetskih Profesora (American Association of University Professors)__

I Z J A V A

I. Profesori i istrazivaci, vodjeni dubokim ubedjenjem u vrednost i dobrobit unapredjivanja znanja, svesni su posebne odgovornosti sa kojom su suoceni. Njihova primarna odgovornost je da traze i brane istinu, onako kako je vide. Iz tog razloga u prvom redu treba da teze razvijanju i unapredjivanju sopstvenog znanja i kompetencije. Obavezni su da razvijaju kriticku samo-disciplinu i pravicnost u koriscenju, prosirivanju i prenosenju znanja i da poseduju intelektualno postenje. Iako su nekada u prilici da slede usputne interese, ti interesi ne smeju nikada znacajno da ugroze niti kompromituju njihovu slobodu, istrazivacki i stvaralacki duh.

II. Kao predavaci, profesori treba da podsticu slobodan prilaz ucenju svojih studenata. Treba pred njima da ispoljavaju najbolje strucne i moralne standarde u svojoj disciplini. Treba da iskazuju postovanje prema studentima kao licnostima i postave se u pravu ulogu intelektualnog vodica i savetnika. Profesori nastoje da uspostave korektan akademski odnos i da osiguraju da njihovo ocenjivanje studenata odrazava za svakog studenta pravu vrednost. Neguju odnos uzajamnog poverenja sa studentima. Izbegavaju svako iskoriscavanje, zlostavljanje ili diskriminaciju studenata. Izrazavaju priznanje za svaku pomoc u akademskom ili obrazovnom smislu od studenata. Stite njihove akademske slobode i prava.

III. Kao kolege, profesori imaju obavezu da ucestvuju u zivotu obrazovne zajednice. Postuju i brane slobodu saradnika. U razmeni kritika i ideja profesori su duzni da postuju misljenja drugih. Postuju akademsko ponasanje i nastoje da budu objektivni u profesionalnom vrednovanju kolega. Prihvataju ucesce u fakultetskim vannastavnim obavezama i rukuvodjenju institucijom.

IV. Kao clanovi akademske institucije, profesori nastoje iznad svega da budu uspesni nastavnici i vaspitaci. Iako postuju pravila institucije, to ne ogranicava njihovu akademsku slobodu da kritikuju i menjaju pravila. U slucaju angazovanja van akademske institucije, iznos i karakter tog angazmana mora biti uskladjen sa radom u instituciji. Pri razmatranju obustave ili zavrsetka sluzbe, duzni su da sagledaju posledice i obezbede kontinuitet nastavnog procesa.

V. Kao clanovi zajednice, profesori imaju prava i obaveze kao i drugi gradjani. Svoje angazovanje uskladjuju sa svojim obavezama prema predmetu, studentima, svojoj profesiji i instituciji u kojoj rade. Kada govore ili cine kao privatna lica izbegavaju stvaranje utiska da to cine u ime svojih kolega ili univerziteta. Ne smeju zloupotrebljavati autoritet svoje profesije radi ostvarivanja licnih interesa ili u politicke svrhe. Kao gradjani angazovani u profesiji koja podrazumeva slobodu za svoje postojanje i integritet, profesori imaju posebnu obavezu da promovisu uslove slobodnog duha i da dalje sire javnosti pojam akademske slobode.