Make your own free website on Tripod.com
 

Fakultet muzicke umetnostiNa Fakultetu muzicke umetnosti, posle stupanja na snagu "Seseljevog" zakona o Univerzitetu, tadasnji Dekan (Srdjan Hofman) i prodekani (Zoran Eric i Zorica Dimitrijevic-Stosic) podneli su ostavke.

Ubrzo su usledila imenovanja.

a)    Dekan: Ljubisa Petrusevski, red. prof.

b)    Koliko zaposlenih nije potpisalo "Ugovor o radu" po novom zakonu i da dostavite njihova imena.

        Svi su potpisali.

Dekan je ocekivao da ja (Rajko Maksimovic, kompozitor, prim.ured.) necu potpisati. Bio sam kod njega na razgovoru i on mi je predocio ne samo da necu 1-oga dobiti platu, nego da moji studenti koji su me odabrali kao profesora (individualna nastava glavnog predmeta!) vise nece moci da studiraju kod mene. To me je prelomilo te sam i ja potpisao.

c)    Koliko clanova Vaseg kolektiva je dobilo otkaz od maja 1998. gdine i navedite njihova imena.

d)    Koliko novih lica je zaposleno a da za njih nije sprovedena ranije koriscena izborna procedura ili ne ispunjavaju uslove za odgovarajuca zvanja i navedite njihova imena. e)    Da li je u Vasoj ustanovi bilo finansijskih zloupotreba od strane rukovodece garniture ili drugih formalnih ili neformalnih grupa, zloupotreba sluzbenog polozaja, malverzacija sa stanovima, vozilima, opremom, sluzbenim putovanjima, itd. f)    Da li je protiv nekoga iz Vase institucije nakon promena podneta krivicna prijava, za koje delo i protiv koga. g)    Navedite i druge negativne posledice iz Vase institucije, van pobrojanih.

Zanimljiv je sledeci slucaj: 27. septembra (2000) imali smo sednicu Veca. Pred kraj sednice Srdjan Hofman je trazio da se zakaze posebna sednica na kojoj cemo razgovarati, da li "pod ovim uslovima" (misli se na izbore 24. sept. i nepriznavanje izborne pobede opozicije) "mi zapocijemo novu skolsku godinu?". Dekan je odbio da zakaze takvu sednicu. Onda smo nas nekolicina, onako vec ustali pred razlaz, zakazali zbor za ponedeljak 2. okt. Na taj zbor (sasvim neformalno zakazan) doslo je skoro 80 ljudi, ukljucujuci i Dekana i Prodekana! Posle krace diskusije (tokom koje nas je Prodekan uzgred obavestio da je on – kao clan SD – bio kandidat DOS-a na opstinskim izborima), Srdjan Hofman (takodje SD) procitao je tekst koji predlaze za potpisivanje (ne kao strajk nego kao izraz licne gradjanske neposlusnosti). Dekan nas je upozorio da "moze da uruci otkaz svakome ko pet dana ne dodje na posao", posle cega je usledilo potpisivanje. Toga dana, na zboru, potpisalo se 76 kolega. Prodekan se nije potpisao! S obzirom da je zbor bio neformalno zakazan, uputili smo apel onima koji nisu bili prisutni, da dodju sledecih dana (od 11 do 12 h u sobu 33) i da mogu da potpisu. Ja sam se prihvatio tog dezurstva u sobi 33. Posle drugog dana broj potpisa bio je 101. Uvece mi se javio telefonom Prodekan i pitao:
– Koliko potpisa IMAMO?
– Ko smo to MI? – uzvratio sam kontrapitanjem.
Posle treceg dana broj se popeo na 126 (od oko 170 ukupno).

Zatim je usledio 5. oktobar. Na sledecoj sednici veca, prilikom "provere poverenja", Dekan (tajnim glasanjem) nije dobio potrebnu vecinu. Ironicno se zahvalio kolektivu i rekao da ce razmisliti da li ce se sledeci put kandidovati. Naravno, morao je da raspise izbor za Dekana. Neke kolege su tada mene kandidovale kao protivkandidata na sta sam nevoljno pristao.

Prilikom izbora – tajnim glasanjem – bivsi i sadasnji Dekan dobio je ubedljivu vecinu! Ocigledno, vodio je odlicnu kampanju.

NB. Posedujem tekst sa originalnim potpisima (126) kao i prepisan spisak.