Make your own free website on Tripod.com
 

Fizicki fakultet

Odlukom Vlade Republike Srbije od 24. juna 1998. godine (i kume Mirjane Markovic) za rektora Univerziteta u Beogradu  je postavljen Prof. dr Jagos Puric, sa Fizickog fakulteta.

Neposredno pre stupanja na snagu novog Zakona o univerzitetu, 5.7.1998., grupa nastavnika i studenata sa PMF-a je zakazala javnu diskusiju o Zakonu u Velikom hemijskom amfiteatru. U zakazano vreme amfiteatar je bio zakljucan, a grupa od 6 "momaka" u koznim jaknama i sa pistoljima za pojasom je sprecavala prilaz amfiteatru. Dekan Hemijskog fakulteta nas je obavestio da je iz rektorata zabranjeno odrzavanje skupa. Nije bilo incidenata.

a) Za dekana Fizickog fakulteta je postavljen Prof. dr Dragomir Krpic
        Prodekani: Prof. dr Milan Damnjanovic, za nauku
        Prof. dr Snezana Drndarevic, za nastavu
        Prof. dr Aleksandar Sreckovic, za finansije
        Predsedavajuci Naucno-nastavnog veca: Prof. dr Ilija Savic

b) Upravni odbor: Milivoje Tomasevic, politikolog, predsednik, Prof. dr Rade Radovanovic, Zarko Sasa, Prof. dr Ivan Anicin, Prof. dr Jablan Dojcilovic, Prof. dr Mladjen Curic, Prof. dr Nikola Konjevic, Marko Pujic, Vesna Radojevic

c) Nadzorni odbor: Ivan Markovic, predsednik, Dr Ilija Plecas, Ratomir Zekovic, Prof. dr Ljubisa Zekovic, Doc. dr Srdjan Bukvic.

Pregled dogadjanja na Fizickom fakultetu sumiran je u dopisu Naucno-nastavnom vecu, koji je zaveden u sekretarijatu fakulteta i ovde ga navodimo u celini:
=========================================================================================
Naucno-nastavnom vecu
Fizickog fakulteta
Univerziteta u Beogradu

Posledice primene Zakona o Univerzitetu na Fizicki fakultet

Na Fizickom fakultetu je na osnovu novog Zakona o univerzitetu nastao niz negativnih posledica. Neke najgrublje, prema mojim saznanjima, su ovde navedene.

1.    Sledecim saradnicima fakulteta prestao je radni odnos:

  1.1. Zoran Nikolic, asistent, nije potpisao ugovor i napustio je fakultet.

  1.2. Mr. Dragan Stojkovic, asistent, (prosecna ocena 10), dobio je otkaz jer je pocetkom agresije otisao u inostranstvo.

  1.3. Irena Knezevic, asistent, (prosecna ocena 10), dobila je otkaz jer je pocetkom agresije otisla u inostranstvo
  1.4. Vasil Pupovac, asistent, dobio je otkaz jer je pocetkom agresije otisao u inostranstvo
2.    Na fakultet su, izmedju ostalih, primljeni:
  2.1. Asistent Becko Kasalica. prosecna ocane je tajna, izmedju 6 i 7, kao i duzina studiranja. Nije mogao da upise postdiplomske studije, pa je radio specijalizaciju. Zatim je na Katedri kondenzovanog stanja upisao postdiplomske studije, ali nije mogao da magistrira. Onda je ekspresno magistrirao na smeru Metrologija i primljen za asistenta, uz izgovor da je zakonska prosecna ocana 8 uslov za asistenta pripravnika, a ne i za asistenta.

  2.2. Strucni saradnik Sasa Ivkovic, primljen je na intervenciju Ministra nauke Branislava Ivkovica na mesto strucnog saradnika, koje ne postoji u sistematizaciji radnih mesta po vazecem Statutu fakulteta.

3. Druga iskustva:
  3.1. Mr Vladimir Milosavljevic, asistent, bio je asistent J. Purica, koji mu je zakljucao laboratoriju i onemogucio istrazivacki rad. Vladimir je otisao u Nemacku. Na intervenciju Katedre za fiziku atoma, molekula, jonizovanih gasova, plazme i kvantnu optiku, problem je saniran i Vladimir se vratio na fakultet.
  3.2. Mr Ivan Videnovic, asistent, radio je u istrazivackoj grupi J. Purica. Nakon formiranja "Centra za nauku i tehnoloski razvoj" ostao je bez opreme za rad. Otisao je u Svajcarsku da radi doktorat, za sada uz saglasnost fakulteta.
  3.3. Asistent Nikola Sisovic nije zeleo da se prikljuci "Centru", ostao je bez opreme za rad i trenutno je u nedefinisanom statusu.
4.    Za vreme NATO agresije (26.04.1999.godine) na fakultetu je osnovan "Centar za nauku i tehnoloski razvoj" (?), pod rukovodstvom Prof. Jagosa Purica, za sta u Statutu fakulteta nije bilo osnova. Dva meseca Centar je ilegalno radio u okviru fakulteta, a zatim je prerastao u samostalnu jedinicu pri Univerzitetu. I pored zahteva upucenih Naucno-nastavnom vecu, nikada nije dobijeno nikakvo objasnjenje o tome. Centar se i dalje nalazi u prostorijama fakulteta. Deo fakultetske opreme, u nabavnoj vrednosti od preko 100.000 USD, prenet je u Centar (Dopis Prof. dr Stevana Djenizea). U Centru rade kao direktori Prof. dr. Jagos Puric i dr. Milorad Kuraica (kao i dva asistenta sa fakulteta), koliko je poznato bez javne odluke i saglasnosti fakulteta o tome. Dana 8.12.1999. ovi navodi su potvrdjeni pisanom izjavom Prof. J. Purica, koja je postala javna tek oktobra 2000. godine. Pri tome J. Puric ne drzi, po citave semestre, predavanja studentima i nema udzbenike za njih. Kroz Centar su inace, prema mojim saznanjima, prosle MILIONSKE sume. Poznato je da je u istom periodu finansiranje nauke na fakultetu bilo prakticno ukinuto, a da su plate zaposlenih bile ponizavajuce niske.
  Za rektora BU Vlada je postavila Jagosa Purica, koji nije imao podrsku ni sopstvenog fakulteta. Na poslednjim "slobodnim" izborima za rektora, neposredno pre donosenja novog Zakona, na kandidacionom zboru, na tajnom glasanju, Puric je dobio samo 1/3 glasova, a 2/3 clanova Naucno-nastavnog veca je bilo protiv njegove (trece) kandidature. Ovo se dogodilo i pored dugogodisnje negativne selekcije (Otisli su, na primer, Ivan Bozovic, Danica Cvejanovic, Igor Ivanovic, a primani su i neki kojima tu nije mesto). Za vreme rektorovanja Purica nasi univerziteti su iskljuceni iz Evropske rektorske konferencije, a on je dospeo na listu lica sa zabranom ulaza u zemlje EZ. Istovremeno se prave nekakvi aranzmani sa Belorusijom i Irakom. Studenti su nekoliko puta bili batinani, na Filoloskom, Elektrotehnickom, Arhitektonskom fakultetu i na ulici. Otpusteno je preko 200 profesora i saradnika BU. Materijalni i svaki drugi polozaj fakulteta je postao katastrofalno los. Puric je i dobitinik automobila Peugeot 604 od Mihalja Kertesa, sefa carina.
5.    Na fakultetu je osnovana poluprivatna Laboratorija za pirometriju, Prof. dr Ljubise Zekovica, uz saradnju sa kompanijom Sartid i Ministarstvom nauke. Znacajna sredstva su isplacivana saradnicima preko ziro racuna, prakticno izbegavanjem placanja zakonskih poreza i doprinosa. Podseticu da se od poreza i doprinosa finansira i obrazovanje, a poznato je kako je to do sada izgledalo. Sve navedeno naravno utice i sto je jos vaznije uticace i u buducnosti negativno na rad i ugled fakulteta i to sa razlicitih aspekata. Ako sve ostane po starom, ne ocekuje nas nista dobro. Stoga zahtevam da se sve negativne posledice "Zakona o univerzitetu" iz proteklog perioda otklone i sve protivzakonite radnje adekvatno sankcionisu, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima. U Beogradu, 20.10.2000.
Prof. dr. Dragoljub Belic
____________________
================================================================================================

Ovaj dopis je samo procitan na Vecu. Diskusija je odlozena za vanredno Vece, ali nikada nista nije uradjeno. Ipak, po pitanju tacke 1.1, asistent Zoran Nikolic je nakon ove inicijative vracen na posao. Ostali asistenti, iz inostranstva, nisu se vratili. Mr. Ivan Videnovic je, iz inostranstva, demantovao navod iz tacke 3.2. ovog dopisa.

Nakon oktobarskih dogadjanja na fakultetu je "vestim potezima" predsedavajuceg Nastavno-naucnog veca zadrzana stara upravna garnitura. Dopis Ministarstva prosvete da se odrze izbori za novo rukovodstvo je sakriven. Na naknadno postavljeno pitanje o ovom dopisu na Naucno-nastavnom vecu predsedavajuci je priznao da je dopis stigao, ali da je Vece vec primilo k znanju informaciju o ponovnom postavljenju dekana od 3. oktobra (od strane Vlade M. Marjanovica), te da novi izbori nisu bili potrebni. Ministarstvu je upucen dopis da su izbori sprovedeni. Ovo je izvedeno u saradnji sa dekanom i prodekanima, i dalje pod dirigentskom palicom J. Purica. Visegodisnja praksa je ucinila svoje.

Po pitanju osnivanja "Centra za nauku"  Javno tuzilastvo je pokrenulo istrazni postupak.

Funkcionisanje fakulteta je uz malo vise opreznosti nastavljeno po starom. Medjutim, i dalje su se desavali neprimereni incidenti. O jednom od njih mozete se informisati na Web-sajtu:
http://true2001.tripod.com