Make your own free website on Tripod.com

 

 

Batinasi traze “zaradjeno”

 

Kao posledica diktature jednog fakulteta, ostali dugovi, nedoumice i cudjenje zaposlenih

 

Fakultet duzan momcima u crnom | 29. jul 2002. B92

 

Proslost Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu od 1998. godine do danas, uvek je bila prepuna burnih dogadjaja i iznenadjenja. Poslednje iznenadjenje granici se sa tragikomedijom, jer nakon niza krivicnih prijava i tuzbi koje su profesori uputili sudskim organima protiv starog rukovodstva ETF-a, na koje nikada nije stigao odgovor, sada je fakultetu stigao izvestaj suda po kom fakultet duguje novac firmi koja se bavi obezbedjenjem, Pro-Tech Team doo.

 

Elektrotehnickom fakultetu je iz Trgovinskog suda stigla faktura sa resenjem da su ostale neizmirene obaveze prema ostecenoj strani u iznosu od 264.770.00 dinara. Ostecena strana je Pro-Tech Team doo.

 

Za neupucene to je agencija za obezbedjivanje ljudi i imovine sa zanimljivom, dugom i dinamicnom tradicijom. Potekla je iz imena (citaj firme) Komet, a njen reziser i stvaralac bila je Jugoslovenska levica. U vec zaboravljeno vreme 1996/7. godine JUL i SPS prilagodjavali sve pa i zakone svojim zeljama i potrebama. Tako je tih godina i zakonski akt koji je propisivao da vojne jedinice cuvaju reprezentativne, diplomatske i drzavne objekte, promenjen kako bi tadasnji Komet, a sadasnji Pro-Tech Team doo dobio ovaj zadatak, placan po zakonu iz drzavnog budzeta. Uvek tih i neeksponiran, u vreme kada su vesti isle od uha do uha, glas o Kometu bio je uveliko crn i grozomoran, pa se neko bistro dosetio da firmu preregistruje i prekrsti u Pro-Tech Team doo. Bio je to najverovatnije, servis za obavljanje koliko nepoznatih, toliko i sumnjivih poslova. Jedino nije jasno da li je on to i sada i koja ga je interesna sfera u postmilosevicevskom drustvu preuzela.

 

U svakom slucaju kada su, tada vladajuce politicke strukture shvatile da je univerzitet jedini neposlusan segment drustva odluceno je da se on gazi i da tako bude sve dok ne bude deifnitivno pokoren. Donosenje famoznog i restriktivnog Zakona o univezitetu 1998. godine dovelo je i do sporadicnog talasanja na univezitetu, uz velika iznenadjenja. Filozofski fakultet, kao baza naprednih misli, pruza dovoljno otpora da ga ostave na miru i tako na izvestan nacin slome i ucutkaju, dok se budi, uvek naucnicki nastrojen i u svetu veoma ugledan Elektrotehnicki fakultet. Drzava tada za predstavnike fakulteta bira profesora Vladimira Teodosica i nikad priznatog profesora Milosa Labana. Nastupa vreme kada deo profesora, zigosanih kao kriminalci bivaju izbaceni iz zgrade i bez prava ulasku u nju. Njih 12 ostaje na platou ispred fakulteta, za njima to cine i studenti i predavanja se drze kod Teslinog spomenika. Za pamcenje su te 1998. godine predavanja na otvorenom, poznatog akademika Branka Popovica, Milenka Cvetinovica, Jovana Radunovica. Zbog takvih “nemira” rukovodstvo, rukovodjeno ili drugim ljudima ili naopakim nacelima ili svim tim zajedno, stupa na scenu. Na fakultetu se 22. oktobra, pojavljuju momci u crnim koznim jaknama, koji sprecavaju ulaz "zabranjenim" profesorima u ucionice. Koordinator njihovih aktivnosti je Milos Laban, nikad priznati univerzitetski profesor. Obezbedjenje ostaje tu te 1998. godine, celu sledecu godinu, ali i dobar deo 2000. godine.

 

Tanka linija od cuvanja do batinanja

 

Momci su cuvali zgradu, dekana i Labusa, od kako je to dekan cesto govorio, onih koji galame po hodnicima”. Oni koji su galamili znali su i da namazu tablu uljem, kod retkih profesora koji su drzali predavanja, ulaze na predavanja uz buku i bez pitanja, trazeci da se 12 suspendovanih profesora vrati predavanjima, a diktatura na fakultetu prestane. Momci u crnom bili su barikada koja kontrolise ulaz i indekse i koja je tih nedelja i meseci cesto probijana. Nekada ih je bilo “samo” cetiri, pet, a nekada i vise od 20.

 

Tiranija na fakultetu trajala je do 5. oktobra, kada je rukovodstvo, zajedno sa obezbedjenjem netragom nestalo. Do kulminacije je doslo malo ranije, kada su se u maju zbog blokade zgrade tehnickih fakulteta, bude i bune strudenti Gradjevine i Arhitekture koji odlucuju da ostanu u zgradi do daljnjeg. I pored upozorenja rofesora i dekana da u zgradi nisu bezbedni oni ostaju sve dok po njih ne “dodju” momci sa palicama i hiruskim maskama na licu i pocnu da ih batinaju. Nekoliko dana kasnije sa 250 potpisa onih koji su dobili udarce i onih koji su smatrali da se dogodio nevidjen cin nasilja, predaju krivicnu prijavu Okruznom javnom tuzilastvu. Godinu i po dana kasnije u dekanatu ETF-a pronadjene su i jos uvek se tamo nalaze bejzbol palice upotrebljene protiv studenata.

 

To je samo jedna od mnogih podnetih tuzbi i prijava koje su upucivali pravosudju, progonjeni profesori i studenti. Na krivicnu prijavu Arhitektonskog fakultea povodom upada i batinanja ili na prijavu protiv iznosa od 180.000 nemackih maraka placenih obezbedjenju odgovor nikada nije stigao. Jedini koji je stigao je zahtev da fakultet firmi Pro-Tech Team doo uplati dug od 264.770 dinara sa kamatom i troąkove izvrsenja u iznosu od 17.045 dinara u roku od osam dana i to za period koji obuhvata i vreme posle 5. oktobra.

 

I Ivkovic dotirao Pro-Tech Team

 

“Sve je to jako cudno. Kada smo dobili ovo resenje i fakture bez potpisa nase strane, mi smo u nasem finansijskom sektoru sve proverili i utvrdili da mi takve fakture uopste nemamo. Ne da nema faktura, nego nema nikakvog poslovnog ugovora”, kaze za B 92 prodekan Elektrotehnickog fakulteta Branko Kovacevic.

 

Profesor Kovacevic kaze da su u racunovodstvu fakulteta pronadjene stare fakture kojima je tadasnje rukovodastvo placalo iz raznih izvora usluge obezbedjenja.

 

“Tada je vazio dogovor samo na rec, a sredstva su delom stizala iz Ministarstva za nauku i tadasnjeg ministra Branislava Ivkovica i ministarstva finansija. Ta su se sredstva slivala na racun fakulteta, koji je onda placao obezbedjenje, a da nikada nije bila navedena namena novca. Cak je i Telekom preko fakulteta placao agenciju. Ko zna kako se tada radilo, jer su se oni tada ponasali kao da je sve ovo njihova dedovina. Znamo samo da je do sada oko 180.000 nemackih maraka uplaceno firmi za obezbedjenje. Ali da nam posalju fakturu na dug koji obuhvata i vreme posle 5. oktobra 2000. godine kada obezbedjenja ovde nije bilo, to mi nije jasno. Takodje, da nismo o tome ni obavesteni? Ko koga tu stiti i ko iza koga stoji takodje je nejasno”, objasnjava profesor.

 

On kaze da je fakultet odmah po prijemu faktura iz Trgovnskog suda ulozio zalbu na presudu.  “Saznali smo da proces ide po automatizmu, jer ako se u sudu nadje takav predmet, sud ga automatski obradi i tek kada se jedna strana zali ulazi se u spor dublje. Cekamo sada da vidimo kako ce se sve ovo zavrsiti, svesni cinjenice, da na nase tuzbe i krivicne prijave nikada nismo dobili nijedan odgovor”, kaze profesor Kovacevic.

 

Sta o svemu misli i drugi prodekan, profesor Jovan Radunovic."Ja sam zapanjen. Batinasi traze da im se plati racun za njihove "usluge", a nadlezni i pored obimne dokumentacije koju je pribavio Elektrotehnički fakultet, ni posle godinu i po dana nista ne preduzimaju, ni protiv bivseg dekana Teodosica, niti protiv onih koji su naručili batinanje studenata i zaposlenih na fakultetu”, kaze profesor Radunovic.

 

Upravnica Racunskog centra i nastavnik na ETF-u dr Vladana-Likar Smiljanic, postavlja pitanje da li je sve to normalno. "Djelic nas poziva da placamo porez, ja placam porez, porez ide u budzet, ETF dobija pare iz budľeta i parama iz budzeta namiruje sva svoja dugovanja i dug i kamatu Protech Teamu. Nasi studenti popili batine od Pro-Tech Teama i proizilazi da smo mi profesori i roditelji platili preko poreza sto su nam tukli decu. Da li je ovo normalno?, pita Vladana Likar Smiljanic.